Elképesztő felfedezés: A citromos gyömbéres víz veszélyei

Amerikai tudós csoport a citrom és gyömrő hatásainak vizsgálata közben, nem várt felfedezésekre jutottak.

Kapcsolódó kép

A kísérlet célja eredetileg az volt, hogy a citrom és a gyömbér együttes pozitív hatásait vizsgálják az emberi szervezetre. A vizsgálatok elvégzése közben, azonban egy véletlen hiba miatt, arra jöttek rá, hogy egyes esetekben akár romboló hatással lehet a szervezetünkre. A csoport ezután további vizsgálatok végeztek és arra jutottak, hogy ez nem csodaszer és nem orvosság minden panaszra, fogyasztás előtt kérik az embereket, hogy alaposan járjanak utána, javallott-e számukra.

A gyömbér

Képtalálat a következőre: „gyömbér”

Használata veszélyessé válhat, mert, bár a gyomor émelygését megszünteti, bizonyos gyógyszerekkel igen könnyen kölcsönhatásba léphet. Épp ezért tilos a gyömbért nyugtatókkal, illetve vérnyomásbeállítókkal együtt alkalmazni. Ezeknek a gyógyszereknek a hatásait fokozza a gyógynövény, melynek következtében veszélyes mértékben le vagy felviheti a vérnyomást, vagy szabálytalan szívverést okozhat.

A gyömbér úgynevezett ’melegítő’ hatású gyógynövény, ami azt jelenti, hogy hatására a szervezetben megemelkedik a hőtermelés. Ez azonban a szájüregben és a nyálkahártyán gyulladások kialakulásához vezethet! Ha gyömbér fogyasztása után kellemetlen érzés jelentkezik, inkább kerülje ezt a fűszert.

A citrom

 Képtalálat a következőre: „citrom”A citromot szinte mindenki szereti. Jó hasznát vesszük a konyhában a sütésnél, a fürdőben a tisztításnál, a nappaliban az illatosításnál. Azt gondolnánk, nincs még egy ilyen hasznos gyümölcs, ami ennyi mindenre jó. Pedig sajnos a citromnak is vannak veszélyei, túlzott mértékű fogyasztása súlyos következményekkel is járhat.

  1. A citrom nagyobb mennyiségű fogyasztása súlyos fájdalmakat okozhat.
  2. A citrom héja igen hasznos lehet, de rengeteg kórokozót is tartalmazhat, ezért nagyon alaposan meg kell mosni
  3. A túl sok citromsav előbb-utóbb komoly gyomorpanaszokat okozhat. Súlyos esetben fekély is kialakulhat.
  4. A gyümölcsben található savak gyengíthetik a gyomorszáji régiót ezáltal serkentve a gyomor savtermelését és irritálva a már sérült nyelőcsövet, ezzel savas refluxot okozva
  5. Tyramine nevű aminosavat tartalmaz, amely hirtelen serkenti az agy vérkeringését. Ez akut migrénhez, illetve krónikus nyomásfüggő fejfájáshoz vezethet.

 

Ezek alapján a kettő együttes alkalmazására kifejezetten érdemes odafigyelni, hogy egészségügyi állapotunk megengedi-e ezek fogyasztását, valamint arra is érdemes gondolni nincs-e jobb alternatíva a problémánkra.

Gasztroenterológusok által csak kúraszerűen négy havonta, maximum egy héten keresztül javasolt. Egészsége érdekében fentiek betartása ajánlott, amennyiben el akarja kerülni a fenti káros hatásokat.